Blogkeen

Sandras Värld Frossle.com Djur & husdjur bloggar

18 januari 2013

It's time to shapen up!

Vid årsskiftet så lovade jag mig själv att jag skulle komma igång med träningen på Sportlife bättre. För att få en mer allsidig träning, att de inte bara blir innebandy. För behöver faktiskt styrkan och kordinationen som passen ger en. Har hittills inte alls gått som jag tänkt. Denna veckan och förra veckan har det vart 3 innebandy träningar och 2 matcher. Så tid och ork för Sportlife har inte funnits, min kropp måste ju hinna återhämta sig också. Men så prata jag med Angelica i laget igår innan träningen. Hon har gett sig fan på det och kör ofta ett pass på förmiddagen eller precis innan innebandy träningarna. De är imponerade tycker jag och kände igår att klarar hon det så ska jag också göra det ;)


Så från och med måndag ska jag försöka köra iaf nåt litet pass innan träningen. Räcker ju om de bara är crosstrainern i typ 30 min också, behöver liksom inte så mycket!
Älskar ju att träna och mår så bra när jag gör det. Märker på min kropp att den skulle klara ännu mera träningen än vad jag utsätter den för nu :)
Kroppen vänjer sig ju fort och anpassar sig, tränar man mycket och intensivt så klarar den de. Bara den får tid att återhämta sig också, för återhämtningen är väldigt viktigt, viktigare är vad andra tror att den är!

Detta händer i kroppen när man tränar:

BLODFETTSVÄRDENA förbättras. Fysiskt vältränade har högre nivåer av det goda hdl-kolesterolet och lägre halter av triglycerider och det farliga ldl-kolesterolet än otränade. Förändringen inträffar direkt efter ett enstaka träningspass och kan kvarstå ungefär ett dygn.
BLODKÄRLEN vidgas bättre, vilket underlättar blodflödet till hjärtat och skelettmusklerna. Tränade blodkärl frisätter ämnen som minskar risken för blodproppar. Mekanismen för återupplösning av blodproppar, fibrinolys, förbättras. Risken för åderförkalkning/åderförfettning minskar.
BLODSOCKRET hamnar på en lägre och stabilare nivå. Muskelcellerna blir bättre på att ta upp sockret i blodet och insulinkänsligheten förbättras. Förändringen inträffar direkt efter träningen.
BLODTRYCKET normaliseras. Det ökade blodflödet stimulerar nybildningen av blodkärl. Under timmarna efter ett träningspass sjunker blodtrycket med 5-20 mmHg under det normala viloblodtrycket, vilket avlastar hjärtat och kärlen.
BLODVOLYMEN ökar, med intensiv träning från 5 till 6 liter. Vilket är bra, bland annat för att du får bättre blodtryckskontroll och för att du kan svettas och ändå hålla kroppstemperaturen. En otränad person klarar sig sämre i varmt klimat och drabbas lättare av värmeslag.
ENERGIFÖRBRUKNINGEN ökar, det farliga bukfettet minskar. Den maximala förmågan att förbränna fett och kolhydrater ökar snabbt efter träning. Efter 4-6 veckor kan en 30-40-procentig ökning ses. Mycket vältränade har 3-4 gånger högre värden än otränade.
HJÄRNAN påverkas - minne, inlärning och koncentrationsförmåga växer. Medan vi tränar ökar aktiviteten, och blodflödet i de områden som sköter motoriken märkbart. Också frisättningen av signalstubstanser som dopamin, serotonin och glutamat i olika delar av hjärnan ökas. Den kognitiva förmågan (särskilt planering och koordination av uppgifter) förbättras, liksom sömnkvaliteten. När vi sover bättre minskar depressionssymtom som oro och ångest och självkänslan förbättras. Vi blir mer stresståliga. Det finns dessutom studier som tyder på att nybildningen av hjärnceller ökar hos djur som får springa.
HJÄRTAT pumpar effektivare. Det förstärks, blir större på ett fysiologiskt bra sätt och utvecklar fler blodkärl, vilket gör att det inte behöver arbeta så hårt och riskfyllt vid stressiga situationer. Efter ett par månaders intensiv träning är slagvolymen större, vilopulsen sänkt och pulsen vid maxarbete 5-20 slag lägre per minut. Kranskärlens förmåga att slappna av och släppa igenom blod till hjärtmuskeln förbättras, bland annat genom en ökad bildning av kväveoxid. Något som också minskar benägenheten hos blodplättar att klibba ihop och därmed minskar risken för blodpropp.
IMMUNFÖRSVARET stärks. Exakt hur är oklart. Kanske hänger det samman med att vi sover bättre. (Hos övertränade, som tränar på tok för mycket, kan dock immunförsvaret bli sämre.)
KOORDINATIONEN förbättras, liksom balans och reaktionsförmåga. Risken för att du ska ramla och skada dig minskar.
MUSKULATUREN blir uthålligare och tar upp och använder fettsyror och glukos bättre vilket stabiliserar blodsockerkontrollen. Redan efter en veckas träning ökar andelen mer uthålliga muskelfibrer. Kapillärerna ökar i antal, vilket förbättrar blodflödet och förlänger genomblödningstiden i muskeln och det i sin tur underlättar utbytet av syrgas och näringsämnen.
STRESSHORMONERNA I BLODET, som till exempel adrenalin, minskar, vilket avlastar hjärtat och gör att humör och sömn förbättras. Förändringen sker snabbt, vanligen under de två första träningsveckorna.
DEN MAXIMALA SYREUPPTAGNINGEN ökar.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar